menu

 

JavaScript: <script>

       document.write("Hello, world");

                                               </script>

 

Observera trots likheten i namnet så har Java och Javascript inget gemensamt. När java sänder ner applets och kör ett program så är javascript så att säga inbyggt i själva html-dokumentet. Man använder sig av s.k inbyggda manus. Koden läggs oftast i dokumenthuvudet (inom head-taggarna) och anropas sedan inne i dokumentet, utom i vissa fall direkt inom body just där man vill att det ska utföra något, exempelvis skriva in något i html-sidan. Scriptet läggs inom som en dold kommentar, via . Varför man lägger Javascriptet som en dold kommentar? Det är för att förhindra att browsers som ej stödjer JavaScript ska visa hela programmerings-koden. För dem kan man även använda noscript, som ignoreras av de browsers som tolkar javascript.

I javascript figurerar många olika termer och nedan ska jag försöka klargöra några lite kort. Javascript är ett objekt-orienterat programmeringsspråk. Det finns inbyggda objekt (Date, Array och String), browser-objekt (ex, window, document, form, history och location) och man kan deklarera egna objekt via class (överkurs). Objekten har olika egenskaper beroende på vad det är för typ av objekt. Ett exempel på ett browser-objekt är document, vilket innehåller innehåller all information om den av besökaren inladdade html-sidan - några exempel på egenskaper till document är bgColor, fgColor, form, lastModified och location.

JJavascript är till stor del ett språk riktat mot olika händelser, ett exempel är när du klickar på en länk (Click). För att koppla ihop dessa händelser till något som ska hända finns händelsehanterare, händelsen Click har händelsehanteraren onClick. Några andra vanliga händelsehanterare i javascript är onMouseOver, onMouseOut, onLoad, onUnLoad och onFocus. Klicka i rutan Ändra! nedan så får du ett exempel på ett javascript inkodat direkt i händelsehanteraren onClick kombinerat med objektet document och egenskapen bgColor. Observera att objektet listas först, sedan en punkt (.) och sedan egenskapen bgColor (vill du ändra textfärg använd istället egenskapen fgColor) med ett efterföljande värde, till sist kommer ett avslutande ;-tecken, ska något citeras inom strängen använd '-tecken. Att man anger action="*" i form-taggen beror på att det är obligatoriskt och brukar vara en url, men här anges det till en.  

 

Ajax, JavaScript and PHP(Book) Download

Free JavaScripts

Lär dig JavaScript(Code)

JavaScript Video Tutorials

JavaScript Tutorial

JavaScript

Färdiga javascript

 


© 2019 www.pourzad.com